Akademik İngilizce öğrenen herkes İngilizce essay nasıl yazılır öğrenmek ister. Essayi en kolay şekilde yazmayı öğrenmek için öncelikle essay türlerini, ielts’i, TOEFL’ı falan bir kenara bırakalım çünkü essay türleri aslında öğrencilere “Akademik Yazma Becerileri” kazandırmak için ortaya çıkmış kategoriler. Hangi sınava girecek olursanız olun ve hangi amaçla essay yazacak olursanız olun, bu yazıyı sonuna kadar okur ve pratik essay yazma tekniklerini anlarsanız, bundan sonra akademik essay yazmak artık sizin için oldukça kolay olacak.
Essay nasıl yazılır biliyor musun?
Evet biliyorum
Hayır, öğrenmek istiyorum
Essay Formatı
Öncelikle bir essay nasıl yazılır öğrenmek için essay formatı nasıl olur bunu bilmeye ihtiyacınız var. Bir essay 4-5 paragraflık bir formata sahiptir. Bu paragraflar “introduction” yani “giriş paragrafı”, 2 veya 3 paragraf “body paragraph” yani “gelişme paragrafları” ve 1 adet de “conclusion” yani “sonuç paragrafı” olmalıdır. İngilizce essay yazarken mutlaka giriş, gelişme ve sonuç paragraflarınızın olduğundan emin olun.
Introduction: Giriş Paragrafı
İngilizce bir essayin giriş paragrafını yazarken konuyu biraz genelden alıp ana konuya getirmek ideal ve pratik bir yoldur. Giriş paragrafını yazarken size verilen konuyu onunla ilgili daha genel bir konuya bağlamanızı tavsiye ederim.
Örneğin “Fashion shows should be cancelled as they promote unrealistic body images.” gibi bir konuyu tartışmanız istendiğinde bunu daha genel bir konu olan “Body Positivity” konusundan başlayarak anlatabilirsiniz. Ancak bunu yaparken klişe ve ezberlenmiş kalıplar kullanmak yerine sade ve basit bile olsa kendi cümlelerinizle konuyu anlatmanızı tavsiye ederim. Yani “… has always been a serious problem.” gibi ezberlenmiş bir cümle ile başlamak yerine konu ile ilgili bilgi sahibi olduğunuzu belli edecek cümleler kurun. Örneğin, “Body positivity has recently become an increasingly popular.” gibi konunun son yıllarda popülerleştiğini ve gündeme geldiğini anlatın. Giriş paragrafından başlayarak orijinal olun ve ezberlenmiş kalıplar yerine kendi cümlelerinizi kurun.
Giriş paragrafınızın son cümlesinde kullanacağınız “thesis statement” yani “tez cümlesi” sizin akademik yazma kurallarına hakim olduğunuzun bir başka göstergesidir. “Thesis statement” olmadan essay pek olmaz. Bu yüzden giriş paragrafınızın son cümlesi essayde ne anlatacağınızı, bir argüman varsa hangi tarafı tutacağınızı veya essayinizde hangi ana fikirlerden bahsedeceğinizi ifade eden tez cümlesi ile olmalıdır. Bunu yapmazsanız akademik yazma kurallarını bilmediğiniz düşünülür.
Body Paragraphs: Gelişme Paragrafları
Bir essayin gelişme paragraflarının her birinde tek bir konuya veya argümana odaklanmak gerekir. Gelişme paragrafı yazarken önemli olan bir konuyla ilgili aklınıza her geleni yazmaktansa fikirlerinizi anlamlı bir bütün içerisinde birbiriyle bağlantılı şekilde ifade edebilmektir. Her gelişme paragrafının ilk cümlesine “topic sentence” yani konu cümlesi denir. Bu cümle o paragrafın konusunu özetlemelidir. Bu da bir akademik yazım kuralıdır ve bunu yapmazsanız yine akademik yazım kurallarını bilmediğiniz düşünülür.
Örneğin teknolojinin etkileri üzerine bir essay yazıyorsanız bir paragrafınızın ilk cümlesi şu şekilde olabilir: “An undesirable effect of technology is poor social skills”. Bu cümle, bu gelişme paragrafında teknolojinin zayıf sosyal becerilere neden ve nasıl yol açtığını örneklerle anlatacağının göstergesidir. Bir gelişme paragrafını yazmak için kendinize sormanı gereken iki temel soru vardır: “Neden?” ve “Nasıl?”. Eğer bir paragrafın konusunu belirledikten sonra o paragrafta nedenini ve nasılını açıklarsanız zaten yeteri kadar uzun ve tatmin edici bir gelişme paragrafı yazabilirsiniz. Bunu yaparken gerektiği noktalarda örnekler de vermelisiniz. Ancak gelişme paragraflarında örnek verirken örnekleri kişisel örneklerden vermemelisiniz. Bunun yerine daha genel ve objektif örnekler vermeniz essayinizin kalitesini yukarı çekecektir. Örneğin İstanbul trafiğine yönelik çözüm üretmek üzerine yazdığınız bir essayde “Ben trafik probleminden etkilenmemek için daha çok metro kullanıyorum.” demek yerine “Metropollerde yaşayan bir çok kişi trafik probleminden etkilenmemek için daha çok metro kullanmaktadır.” derseniz essayiniz daha etkileyici olacaktır.
Conclusion: Sonuç Paragrafı
Sonuç paragrafı genellikle 2-3 cümleden oluşur. İyi bir sonuç paragrafı öncelikle ya giriş paragrafındaki tez cümlesinde ifade ana fikri farklı kelimelerle ifade eder ya da ana paragraflarda konu cümlelerinde yer alan fikirleri tek bir cümle ile özetler. Bunun ardından da konuyla ilgili ya kişisel bir yorum yapar, ya bir öneri sunar, ya okuyucuya bir uyarı yapar ya da minik bir slogan ile konuyu vurucu bir şekilde kapatır. Size verilen konu içeriğini ve yardımcı fikirleri asla olduğu gibi essayinize geçirmeyin. Bunun yerine eş anlamlı kelimeler veya farklı grammar yapıları kullanarak kendi cümlelerinizle yazın. Örneğin size verilen konu “Should fashion shows be cancelled?” ise siz thesis statement olarak “In my opinion, fashion shows should be cancelled.” yazmayın. Bunun yerine “It is for the benefit of many if fashion shows are cancelled.” veya “Shows with zero-size models ought to be cancelled.” gibi aynı fikri içeren ama kendinize ait cümleler yazın.
Kontroller
Essayi doğru formatta yazıp bitirdikten sonra mutlaka baştan okuyup cümleler arasında güçlü bağlantılar olup olmadığını kontrol edin. Noktalama işaretlerini ve essaydeki kelimeleri doğru kullanıp kullanmadığınızı kontrol edin. Bağlaçları ezberden değil doğru şekilde kullandığınızdan emin olun. Upuzun veya ezbere cümleler yerine sade ve orijinal cümleler kullanmaya özen gösterin.
Essay nasıl yazılır konusuna dair aslında her şey bu kadar! Bu son kontrollerden sonra essayiniz mutlaka çok iyi olacak.
Hadi bakalım göreyim sizi! Ayça